Vyberte stranu
CLOSE

Maslá a krémy

Orechové krémy – lahodné a zdravé nátierky

 

Orechové krémy sú skvelou vecou v každej kuchyni. Nielenže naozaj skvele chutia, ale všetky naše krémy sú vyrobené poctivo z orechov bez akýchkoľvek farbív, palmových olejov, umelých aróm a mnohých ďalších prídavkov, ktoré nie sú pre zdravie moc prospešné.

V ponuke nájdete:

  • Arašídový krém – jemný, chrumkavý, s kokosovou príchuťou a arašídový krém so škoricou a čokoládou z ekvádoru
  • Lieskovoorieškový krém s čokoládou z ekvádoru a proteínom
  • Mandľový krém
  • Orieškovo-čokoládovú proteinellu

 

Orechové maslá vs orechové krémy

 

Asi všetci dobre poznáme, ako v nejakom americkom filme jedol herec arašidové maslo. Niektorí ľudia ani dnes vlastne nevedia, čo to presne je alebo často nazývajú arašidový krém arašidovým maslom. 

Koniec koncov je to pochopiteľné, predsa výraz peanut butter alebo teda arašidové maslo sa už tak nejak zafixoval, je to niečo ako keď povieme “podaj mi to železo, nepovieme predsa podaj mi tú oceľ”.

Medzi orechovým maslom a krémom je však veľký rozdiel.

Orechové maslo sa ani zďaleka nepribližuje kvalite orechového krému a tu sú hlavné odlišnosti:

 

Orechové maslo

 

  • Obsahuje veľké množstvo nasýtených (nezdravých) tukov – často palmového oleja
  • Obsahuje veľké množstvo soli – viac než 0.8 g na 100 g masla
  • Pridávajú sa do neho rafinované cukry a rôzne umelé arómy, aby zvýraznili chuť
  • Majú hustú konzistenciu

 

 

Orechový krém

 

  • Namiesto palmového oleja sú sa v orechových krémoch nachádzajú prirodzene vyskytujúce sa tuky omega 3 a 6, ktoré sú zdraviu prospešné
  • Neobsahujú prídavné látky ako napríklad konzervanty, umelé arómy, pridaný cukor, soľ a pod.
  • Majú tekutejšiu konzistenciu, pretože nie sú umelo zahustené
  • Majú vyšší obsah bielkovín a sú omnoho zdravšie

 

 

Na čo všetko je možné použiť orechové krémy?

 

Využitie orechových krémov je nekonečné. Často počúvame, že by sme mali jesť viac zdravých tukov a práve tu vidím veľkú výhodu orechových krémov, pretože vám stačí málo takéhoto krému a máte vystarané.

Veľká výhoda je aj pri doplnení kalórií. Orechové krémy majú vysoký podiel zdravých tukov a keďže má gram tuku až 9 kcal, môžete doplniť energiu jednoducho a zdravo.

Orechový krém môžete použiť ako nátierku na pečivo, do smoothies, ale vhodný je tiež do jogurtov, vločiek, na ochutenie dezertov alebo sa často je aj samotný ako snack na rýchle doplnenie energie.

 

Sezamová pasta Tahini v rôznych príchutiach

 

Tahini je názov pre sezamovú pastu vyrobenú zo sezamových semienok a dnes je často používaná na dochutenie rôznych jedál.

Tahini sa často používa v ázijskej a africkej kuchyni ako ingrediencia do jedla a textúrou pripomína orechový krém.

Sezamová pasta je tiež zdraviu prospešná keďže obsahuje vysoký obsah vitamínov, minerálov a v neposlednom rade zdravých tukov.

Naše sezamové pasty sú nepražené a vysokej kvality bez konzervantov, farbív a iných umelých dochucovadiel.

Tahiny si zamilujete vďaka jej výraznej chuti aj keď niekomu môže vadiť jej jemne horká chuť.

V ponuke máme preto okrem raw sezamovej pasty aj ochutené a to kvalitným kakaom alebo škoricou. V týchto kombináciách chutí tahiny naozaj skvele.

 

Ako použiť sezamovú pastu Tahini?

 

Tak, ako pri orechových maslách, aj tu môžete tahiny použiť na dochutenie, ako aj na rýchle doplnenie energie keďže 100g obsahuje približne 440 kcal.

Najlepšie tahiny využijete ako nátierku na pečivo, no vhodná je tiež do dezertov a dokonca aj šalátov. Tahiny sa tiež veľmi hodí spolu s banánom. Ak si pamätáte na kombináciu koliesko banánu – piškóta a nutela, tak skúste tentoraz nutelu vymeniť za tahiny a nebudete ľutovať.

 

Maslo ghee (ghí) alebo inak nazývané aj ako prepustené maslo

 

Ghee je zázrak farmárov z Českomoravskej vrchoviny. Maslo sa totiž vďaka vysokému bodu varu (až 252 °C), ktorý je dosiahnutý odstránením mliečnej bielkoviny nepripáli a preto sa na ňom skvele smaží.

Ghee taktiež neobsahuje laktózu, nezaťažuje trávenie a je skvelým zdrojom minerálnych látok.

Porovnanie bodov prepálenia často používaných tukov:

  • Klasické maslo: 120 – 150 °C
  • Ghí maslo: 252 °C
  • Bravčová masť: 188 °C
  • Rafinovaný slnečnicový olej: 228 °C
  • Rafinovaný repkový olej: 200 – 205 °C

 

Na čo je možné ghee maslo použiť?

 

Ghí môžete použiť jednoducho ako náhradu za klasický olej na smaženie, či už si robíte ryby alebo praženicu, tak vďaka ghee vaše recepty získajú príjemnú maslovú chuť.

Ghee ponúkame v prevedeniach 220ml, Bio 220ml alebo 450ml.