Vyberte stranu

TRS Černuška Siata (Čierna Rasca) – 100g

2.60

  • Korenie so špecifickou chuťou
  • Čierna rasca má dezinfekčné a protiplesňové účinky – zvyšuje obranyschopnosť organizmu
  • Hodí sa do čalamád, čerstvých šalátov, pečiva, slaných závinov, zeleninových a strukovinových pokrmov
  • Obsahuje kalcium, fosfor,železo a má vysoký podiel proteínov
  • Černuška siata priaznivo ovplyvňuje najmä trávenie a problémy s ním spojené

Odosielame už v deň vytvorenia objednávky a to až do 14:00

Katalógové číslo: 0043 Kategórie: , , ,

Nigella sativa, Černuška siata, čierna rasca, Kalonji či egyptský zázrak. Tieto malé čierne semená si vyslúžili mnoho pomenovaní, dôležitejšia je však ich chuť a účinky na zdravie. Černuška siata je považovaná za zdravšiu sestru rasce a vašim jedlám dodá veľmi príjemnú chuť s nádychom exotiky. 

 

Na čo sa pripraviť po jej ochutnaní?

 

Chuť Černušky siatej sa opisuje ťažko. Niektorí jej pripisujú orieškovo-zemitú arómu, iní ju zas prirovnávajú k oreganu. Určite od nej môžete očakávať chuť jemne pripomínajúcu cibuľu a z časti možno i klasickú rascu (skutočne z časti). 

Aby ste si vedeli lepšie predstaviť, kde a ako použiť Černušku, je veľmi populárna v severoafrickej a stredovýchodnej kuchyni. Chuťovo veľmi príjemne dotvára jedlá zo šošovice, ale i iných strukovín. Hodí sa tiež ku koreňovej zelenine, tekvici a cukete.  

 

Malé, ale extra zdravé

 

Černuška siata je nazývaná aj ako egyptský zázrak. Bez toho, aby sme týmto semienkam pripisovali nadpozemské vlastnosti, môžeme s pokojným svedomím povedať, že ide o skutočne zdravú potravinu

Černuška obsahuje kombináciu silných antioxidantov: tymochinón, t-anetol, 4-terpineol a karvacrol. Už aj vedecké štúdie potvrdili, že antioxidanty slúžia ako ochrana pred vznikom mnohých závažných ochorení, ako je diabetes, rakovina, infarkt či mozgová príhoda. Antioxidanty taktiež zmierňujú zápal a čo ste možno netušili, pomáhajú správnemu fungovaniu metabolizmu, čím predchádzajú obezite. 

Jedným z účinkov Černušky, ktorý nateraz z časti potvrdzuje až 17 samostatných výskumov, je znižovanie „zlého“ cholesterolu i triglyceridov a zvyšovanie hladín „dobrého“ – HDL cholesterolu. Pri znižovaní vysokého cholesterolu sa ukázal ako účinnejší olej, pri zvyšovaní toho dobrého zas semená. 

 

Účinnejšia ako antibiotiká

 

Viacero štúdií potvrdilo taktiež to, že Černuška môže pomerne účinne bojovať proti baktériám. Ukázala sa dokonca rovnako efektívna ako klasické antibiotiká. Podľa jedného výskumu, ktorý však prebehol len v laboratórnych podmienkach, nie na ľuďoch z mäsa a kostí. 

Černuška pôsobila aj tam, kde si tradičné lieky neporadili. Išlo konkrétne o baktériu Staphylococcus aureus, izolovanej z ťažko liečiteľných rán diabetikov, ktorá je rezistentná voči antibiotikám. Černuška ju však zlikvidovať dokázala.

Niektoré výskumy naznačujú, že Černuška má tiež protizápalové účinky a môže slúžiť ako prevencia pred vznikom žalúdočných vredov, regulovať hladinu cukru v krvi a regenerovať pečeň.