Ako pomáha pestrec pri ochoreniach pečene

Pestrec mariánsky, rastlina pôvodom zo stredomorskej oblasti, je známa najmä ako “ľudová liečba porúch pečene a žlčníka.”

Pestrec sa používa už viac ako 2 000 rokov ako bylinný liek na rôzne ochorenia, najmä pri problémoch s pečeňou, obličkami a žlčníkom.

Niekoľko vedeckých štúdií dokazuje, že látky v pestreci (predovšetkým flavonolignany nazývané silymarín) chránia pečeň pred škodlivými toxínmi, vrátane určitých liekov, ako je acetaminofén (Tylenol), ktorý môže spôsobiť vážne poškodenie pečene.

V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, akými rôznymi spôsobmi dokáže pestrec vplývať na zdravie pečene.

 

Pestrec mariánsky a jeho vplyv na zdravie pečene

 

Antioxidačné účinky Pestreca

Pestrec mariánsky je silný antioxidant (často viac, ako vitamín E a C).

Antioxidanty pomáhajú zachytávať voľné radikály, ktoré sú vysoko reaktívnymi látkami, ktoré napadajú a môžu poškodiť DNA zdravých buniek, čo vedie k predčasnému starnutiu a ochoreniu.

Jeho hlavným prínosom je, že chráni a zlepšuje funkciu pečene.

 

Zvyšuje produkciu glutatiónu

Pestrec Mariánsky zvyšuje hladinu glutatiónu, čo je látka, ktorá je rozhodujúca pre úlohu pečene pri detoxikácii.

Z pestreca môžu profitovať aj ľudia, ktorí pijú alkohol, keďže alkohol vyčerpáva glutatión, ktorý pestrec pomáha doplniť.

 

Pomáha pri ochoreniach pečene

Pestrec môže pomôcť pri rôznych ochoreniach pečene, ku ktorým patria nasledovné.

 

Ochorenie pečene spôsobené alkoholom

Pestrec mariánsky sa často odporúča ako liečba alkoholickej hepatitídy a alkoholickej cirhózy.

Väčšina štúdií uvádza, že pestrec zlepšuje funkciu pečene a zvyšuje prežitie u ľudí s cirhózou alebo chronickou hepatitídou.

Vírusová hepatitída

Pestrec sa tiež intenzívne používa pri liečbe vírusovej hepatitídy (najmä hepatitídy typu C).

V jednej štúdii so 16 pacientmi, ktorí nereagovali na liečbu interferónom a ribavirínom, pestrec významne znížil vírusovú záťaž hepatitídy typu C. U 7 jedincov sa vírus po 14 dňoch liečby dokonca znížil na nezistiteľnú hladinu.

Otravy hubami

Pestrec mariánsky sa používa aj ako havarijný protijed pre otravu jedovatými hubami, ktoré môžu spôsobiť až dokonca smrť (Amanita phalloides).

Zo štúdií na zvieratách sa zistilo, že extrakt z pestreca úplne pôsobí proti toxickým účinkom húb, ak sa podáva do 10 minút po požití. Ak sa podáva do 24 hodín, výrazne znižuje riziko poškodenia pečene či dokonca smrti.

Rakovina

Laboratórne štúdie taktiež preukazujú, že silymarín a iné účinné látky v pestreci môžu mať protirakovinové účinky:

  • Ničia a zabraňujú rozmnožovaniu rakovinových buniek.
  • Znižujú životnosť rakovinových buniek.
  • Znižujú prívod krvi do nádorov.

Niektoré štúdie naznačujú, že silymarín môže priaznivo dopĺňať ochranu proti slnečnému žiareniu a môže tiež pomôcť znížiť riziko rakoviny kože. Ďalšie štúdie poukazujú na to, že pestrec pôsobí synergicky s chemoterapiou.

Pri používaní pestreca ako doplnok pri liečbe rakoviny sa však poraďte so svojím lekárom.

 

Pestrec proti stukovatenej pečeni

Pestrec môže byť podľa štúdií skvelou voľbou pri liečbe stukovatenej pečene. Liečba silymarínom spolu s vitamínom E a hypokalorickou diétou preukázala lepšie výsledky pečeňového testu u 36 pacientov.

Silymarín v pestreci môže byť účinnou alternatívnou liečebnou možnosťou, najmä ak iné lieky nie sú možné, zlyhali, alebo tiež ako doplnkové liečenie spojené s inými liečebnými metódami.

 

Záver

Ľudia už tisíce rokov používajú pestrec na to, aby riešili zdravotné ťažkosti.

Dioscorides, grécky lekár, opísal liečebné vlastnosti pestreca pred rokom 100 n.l.. Jeho používanie pokračovalo v stredoveku, v priemyselnej revolúcii a až dodnes.

Pre drvivú väčšinu tohto obdobia, pestrec bol cenený pre svoju schopnosť pomôcť detoxikovať pečeň. Často ide o prírodný doplnok pre ľudí, ktorí sa zaoberajú cirhózou, alkoholickou hepatitídou alebo otravou pečene.

Prečo?

Veľa z toho má čo dočinenia so silymarínom, aktívnou zložkou extrahovanou zo semien pestreca. Silymarín, ktorý je vlastne skupina flavonolignanov, poskytuje účinok na ochranu pečene.

Výskumníci zistili, že silymarín skutočne inhibuje schopnosť toxínov viazať sa na membránové receptory v pečeňových bunkách.

Početné štúdie na zvieratách zistili, že silymarín chráni pečeň proti toxínom, ako sú:

  • alkohol
  • chlorid uhličitý
  • nadmerné množstvo železa
  • fenylhydrazín
  • žiarenie

Nemáme ekvivalentné údaje o ľuďoch, pretože tieto typy experimentov by boli zjavne neetické. Jedna správa z 36 rôznych štúdií však zistila, že silymarín znižuje mortalitu súvisiacu s pečeňou u alkoholikov s poškodením pečene.

Ďalšie štúdie zamerané na ľudí s nealkoholickým tukovým ochorením pečene zistili, že pestrec redukoval potenciálne nebezpečné pečeňové enzýmy.

Ku koncu už len dodáme, že pestrec môžeme s istotou zaradiť medzi jednu z najlepších bylín na podporu zdravia pečene a nemal by pri jej detoxikácii rozhodne chýbať.

Hlasuj 🙂

Pridaj komentár

Poštovné zdarma už od objednávok nad 40.00
×